"Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace. Je to rozhodnutí závažné a nezvratné. Britové budou mít menší vliv na to, co se v Evropě děje, a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá," uvedl Sobotka. Očekává, že Británie bude muset zápasit o udržení Skotska.

KOMENTÁŘ DNE:
Británie odchází, EU se nezhroutí, ale význam ztratí - situaci po britském referendu rozebírá Alex Švamberk. Čtěte zde >>

Unie by se podle Sobotky měla změnit. "Ne proto, že Británie vystoupila, ale proto, že evropský projekt potřebuje mnohem silnější podporu občanů. Evropa musí být akceschopnější, pružnější, méně byrokratická a mnohem vnímavější k různorodosti," řekl Sobotka.

Dvaapadesát procent pro odchod  

Podle konečných výsledků britského referenda zvítězili zastánci vystoupení z EU poměrem 51,9 ku 48,1 procenta. Po sečtení hlasů ve všech 382 volebních obvodech se pro brexit vyslovilo 17,4 miliónu voličů, proti bylo 16,1 miliónu. O odchodu rozhodli voliči po 43 letech členství v EU.

Britského referenda se celkem zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je nejvíce od voleb v roce 1992. Nevyšel předpoklad, že při vysoké účasti zvítězí v referendu zastánci setrvání. Podle očekávání volili pro odchod lidé z venkova a menších měst, ale ve větších městech bylo méně zastánců setrvání, než se čekalo.

Skotsko a Severní Irsko hlasovaly pro setrvání, v Londýně byl počet příznivců setrvání a odchodu tři ku dvěma, ale zbytek Anglie se vyjádřil opačně a také většina Velšanů hlasovala pro odchod. [celá zpráva]