Přerušení dodávek v nejbližších dnech už v úterý avizoval ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Naposledy byly dodávky plynu na Ukrajinu pozastaveny letos v létě, protože se obě strany neshodly na ceně za ruský plyn. Ukrajina ho přestala od července odebírat. Zásobování se obnovilo teprve 12. října, když Gazprom podepsal s ukrajinským partnerem Naftogaz konečnou dohodu o prodeji plynu Ukrajině na zimní období.

Nyní Gazprom oznámil, že Ukrajina do středečních 08:00 SEČ obdržela všechen plyn, který si předplatila, a žádná nová platba předem nebyla provedena. Gazprom tudíž zásobování pozastavil a čeká na novou zálohu, citovala z jeho prohlášení firmy agentura AFP.

Česko to bezprostředně neohrozí

Gazprom zároveň vyjádřil znepokojení nad údajně nedostatečnou úrovní zásob v podzemních zásobnících na ukrajinském území, určených k zajištění bezpečného tranzitu ruského plynu dál do Evropy.

Na dodávkách plynu přes Ukrajinu jsou nejvíce závislé země východní Evropy, jako například Bulharsko či Rumunsko. Česko sice odebírá z Ruska více než dvě třetiny spotřeby plynu, v případě nouze ale může využít jiné plynovody a zásobníky plynu. Při minulých krizích proudil plyn z Česka a Rakouska na Slovensko a ze Slovenska na Ukrajinu.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Rusko podle Novaka nevylučuje, že Ukrajině přestane dodávat uhlí pro tepelné elektrárny, a to v odvetě za přerušení dodávek elektrické energie na dvoumiliónovýKrym. Více než polovina lidí je tam nadále bez proudu v důsledku přerušení dálkového vedení. To o víkendu v Chersonské oblasti severně od anektovaného poloostrova poškodili patrně protiruští radikálové. [celá zpráva]