Putin to vmetl G20 do tváře: Někteří z vás financují Islámský stát!

18.11.2015 15:27

Putin to vmetl G20 do tváře: Někteří z vás financují Islámský stát!

Putin to vmetl G20 do tváře: Někteří z vás financují Islámský stát!

Na závěr summitu G20 Vladimir Putin otevřeně prohlásil, že financování Islámského státu pochází ze zemí, z nichž některé jsou zahrnuty ve „Velké dvacítce".

 
Někteří z G20 financují terorismus
 
18.listopad 2015 - 14:05

Noviny La Stampa uvedly, že si ruský vůdce ne náhodou vybral tento prostor pro takové prohlášení. Podle tisku se snažil uvést do rozpaků vůdce Saúdské Arábie a Turecka. Je ale pravda, že mnohé sdělovací prostředky se tomuto nepříjemnému vystoupení Putina vyhnuly, nebo se to v jejich zpravodajství jen mihlo.

„Financování, jak jsme zjistili, pochází ze 40 zemí, včetně některých zemí ´dvacítky´,"zdůraznil Vladimir Putin na závěr summitu skupiny G20 v Antalii. Publikace La Stampa podotýká, že tato informace byla „nepříjemnou pravdou" pro některé členy „velké dvacítky".
 
Noviny poukazují na to, že Putinův výrok potvrzuje vyšetřování amerického Brookings Institution. Islámský stát se financuje jednotlivci ze Saúdské Arábie a Kataru, přičemž se převody provádí prostřednictvím bankovního systému Kuvajtu. „Jedním z důvodů, proč země Perského zálivu umožňují takové soukromé dary, je snaha udržet tyto teroristy jak je to jen možné, co nejdále od těchto zemí,"sdělil bývalý irácký náměstek Mahmoud Othman.

Oskar Krejčí: Vyber si svého teroristu 

Bývalý představitel amerického ministerstva zahraničí USA David Phillips řekl: „Mnoho bohatých Arabů hraje špinavou hru: jejich vlády tvrdí, že bojují s IS, a zároveň ho financují."
 
La Stampa uvedla, že Vladimir Putin nevybral náhodně tento okamžik pro své prohlášení. Možná, že se tímto způsobem snažil uvést do rozpaků saúdského krále Salmana a prezidenta Recepta Tayyipa Erdoğana. Koneckonců, obě tyto země jsou členy „Velké dvacítky", jejíž summit byl zaměřen na terorismus, a král Salman dokonce uvedl, že je třeba „porazit ďábelské teroristy", neodpustily si ironii La Stampa.

(kou, prvnizpravy.cz, lastampa.it, foto: you tube.)