A obě země podložily svou verzi radarovými záznamy, které se však rozcházejí stejně jako citovaná vysvětlení.

Turci sestřelili ruský bombardér
Varovali jsme vás, vzkazují Turci Rusům
Je to bodnutí do zad Ruska, sestřelení letounu bude mít vážné následky, řekl Putin
Druhého pilota ze sestřeleného suchoje zachránili Asadovi vojáci
Jedno sestřelené Su-24, dvě vysvětlení. Co tvrdí Ankara a čím kontruje Moskva

Snímek zveřejněný tureckou armádou ukazuje údajnou trasu dvou ruských Su-24, jak přetínají nejjižnější - asi tři kilometry široký - výběžek tureckého území. Jedno z letadel pak bylo sestřeleno v okamžiku, kdy turecký vzdušný prostor opouštělo, druhý stroj nechaly turecké F-16 odletět.

Turecká armáda dále k incidentu uvedla, že ruský stroj sestřelila nad provincií Hatay v úterý v 9:24 místního času, tedy 10:24 SEČ poté, co ho desetkrát varovala.

„Nikdo by neměl pochybovat o tom, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách, abychom tomuto incidentu zabránili. Každý by ale měl respektovat právo Turecka na obranu hranic,“ řekl turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Trasa letu ruského Suchoje Su-24, jak ji podle turecké armády zachytily turecké radary.

Trasa letu ruského Suchoje Su-24, jak ji podle turecké armády zachytily turecké radary.

FOTO: armáda Turecka

Ruská verze radarových snímků ale vypadá jinak. Z počítačové animace, kterou velení armády promítlo na tiskovém brífinku, vyplývá, že měl být bombardér sestřelen čtyři kilometry od jižního výběžku tureckého území.

Video

 

Trasa letu ruského Suchoje Su-24, jak ji zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Zdroj: Reuters

Jasný dlouho nebyl ani osud sestřelených pilotů. Ve středu se ale objevila zpráva, že jednoho z nich osvobodili syrští vojáci. [celá zpráva]

NATO i Američané na straně Turecka 

Ankara kvůli úternímu incidentu zaslala vysvětlující dopis OSN (viz níže) a svolala mimořádné zasedání Severoatlantické rady, tedy nejvyššího orgánu NATO, který se přiklonil na její stranu, vyzval však ke klidu. [celá zpráva]